E-ohjeet

Lue ja kuuntele, missä ikinä oletkin

Lastu-kirjastojen kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä yli 2700 e-kirjaa ja yli 900 e-äänikirjaa, ja määrä kasvaa jatkuvasti.

Ellibsin valikoimaa voi selailla suoraan Lastun Ellibs-sivustolla.

Ongelmatilanteet

Mikäli kohtaat ongelman, johon ei tästä ohjeesta löydy ratkaisua, tutustu myös e-kirjapalveluiden omiin ohjesivuihin:

Ellibsin suomenkieliset ohjeet
Ongelmatilanteissa voit käyttää Ellibs-palvelun yläreunassa olevaa Anna palautetta –laatikkoa.
Ellibs-palveluun voit lähettää kehitysideoita tai kysymyksiä myös sähköpostitse: tuki@ellibs.com

Takaisin sivun alkuun

Hyvä muistaa

 • Käytäthän aina ohjelmien uusimpia versioita ja uusimpaan versioon päivitettyjä selaimia.
 • Suosittelemme selainlukemiseen Chromea, Firefoxia tai Safaria laitteesta riippuen. Mobiilissa kannattaa käyttää laitteen oletusselainta.
 • Ilmoita varausta tehdessäsi sähköpostiosoite, johon saat ilmoituksen, kun varaus on käytössäsi. Laina-aika alkaa välittömättömästi kun kirja vapautuu edelliseltä lainaajalta.
 • E-kirjojen lainat ovat korttikohtaisia eli jos saat uuden kirjastokortin, eivät e-kirjat siirry uudelle kortille automaattisesti. Lainat ja varaukset ovat kytkettyjä kirjastokortin numeroon.
 • Huomioithan, että lainassa oleva kirja ei näy Lastu-verkkokirjastossa vaan löydät lainat Ellibs-palveluista Omasta kirjahyllystä. E-kirjan palautumispäivän pystyt tarkistamaan suoraan kyseisestä palvelusta. Verkkokirjaston lainatiedoissa näkyy vain fyysiset teokset.
Takaisin sivun alkuun

Mitä e-kirjan lainaamiseen tarvitaan?

E-kirjan lainaamiseen tarvitset vain Lastu-kirjastojen kirjastokortin ja nelinumeroisen PIN-koodin. Jos sinulla ei ole koodia, saat sen asioimalla kirjastossa. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Jos haluat lukea e-kirjan suoraan selaimessa, et tarvitse kirjastokortin lisäksi muuta kuin jatkuvan internet-yhteyden. Mikäli et ole jatkuvan internet-yhteyden äärellä, niin e-kirja pitää ladata kokonaisuudessaan tietokoneelle tai mobiililaitteelle. Tällöin tarvitaan:

 • Adobe ID -tunnus, jonka voit luoda Adoben nettisivuilla. Adobe ID tarvitaan e-kirjoissa käytettyjen digitaalisten suojausmenetelmien vuoksi.
 • Lukuohjelma, joka vaihtelee laitteittain.
 • Mobiilikäytössä Ellibsin kirjoja voi lukea ja kuunnella Ellibs-sovelluksella, johon kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla, eikä siihen tarvita Adobe-tunnusta.

Lukuohjelman lataaminen

Kun käytät aineistoa tietokoneella:

 • Adobe Digital Editions -ohjelmalla voi käyttää e-kirjoja, ei kuitenkaan e-äänikirjoja. Ilmaisen Adobe Digital Editions -ohjelman voi ladata täältä.
 • Ellibsin äänikirjoja voi kuunnella selaimessa tai Ellibs-mobiilisovelluksella.
 • Lukuohjelmat ovat saatavilla Windows- ja Mac OS -järjestelmille. Linuxille ohjelmia ei valitettavasti ole.

Kun käytät aineistoa älypuhelimella tai tabletilla:

 • Tarvittava lukuohjelma ladataan sovelluskaupasta, joka vaihtelee laitteen käyttöjärjestelmän mukaan (Apple Store, Google Play, Windows Store).
 • Ellibsin e-kirjoja voi lukea ja e-äänikirjoja kuunnella Ellibsin omalla sovelluksella. Ellibsin kirjat toimivat myös Bluefire Reader –sovelluksella ja niitä voi kuunnella myös selaimessa.

Kun käytät aineistoa erityisellä e-kirjojen lukulaitteella:

 • E-kirjat toimivat useimmilla lukulaitteilla. Teokset ladataan ensin tietokoneelle Adobe Digital Editions -ohjelmaan, josta ne voi siirtää lukulaitteelle. Voit tarkastaa tästä listauksesta, onko e-lukulaitteesi yhteensopiva Adobe Digitan Editions –ohjelman kanssa.
 • Amazonin Kindle -laitteilla teoksia ei pääsääntöisesti pysty käyttämään lainkaan.
 • Ellibsin suojattujen e-kirjojen lataaminen ei ChromeOS -laitteille tällä hetkellä onnistu, sen sijaan selainlukeminen onnistuu normaalisti. Tällöin saattaa olla mahdollista käyttää esim. Ellibsin omaa sovellusta, sekä esim. Bluefire Readeriä.
Takaisin sivun alkuun

Monta eri tapaa hakea

Voit hakea e-kirjoja eri tavoilla: kirjoja voi etsiä joko suoraan Ellibs-palvelusta tai eKirjastosta.

Kirjan hakeminen eKirjastossa

Kuvankaappaus e-kirjaston etusivusta


Lastu-kirjastojen e-aineistot löytyvät kootusti kirjastot.fin ylläpitämästä eKirjastosta. eKirjastossa aineistoa on helppo selata ja etsiä vaikkapa tietyn aiheen tai kohderyhmän mukaan.

Takaisin sivun alkuun

Ellibs

Ellibsistä löydät kauno- ja tietokirjallisuutta pääasiassa suomeksi.

Kuvankaappaus Ellibsin etusivulta


Voit etsiä teoksia käyttämällä ruudun yläreunasta löytyvää hakutoimintoa tai selailla kokoelmaa vasemmasta ja oikeasta reunasta löytyvien nuolipainikkeiden avulla.

Mikäli kirjan kansikuva näkyy harmaana, se on tällä hetkellä lainassa, eikä sitä voi lainata. Lainassa olevaan kirjaan voi useimmiten tehdä varauksen joka on maksuton. Kaikissa kirjoissa varausmahdollisuutta ei ole.

Mikäli haluat nähdä vain sellaiset teokset, jotka saa heti lainaan, niin merkitse ruksi kohtaan ”Näytä vain lainattavissa olevat”.Kuvankaappaus Ellibsin tarkennetusta hausta


Jos haluat saada näkyviin esimerkiksi kaikki äänikirjat, valitse Kaikista-valikosta kohta E-äänikirjat.

Kun löydät itseäsi kiinnostavan teoksen, klikkaa sen kansikuvaa, jolloin pääset näkemään teoksen tarkempia tietoja. Klikkaamalla kirjan kansikuvaa voit tutustua osaan teoksesta ilman, että lainaat sitä.

Valitse haluamasi laina-aika (1 tai 14 päivää) ja klikkaa haluamasi lainaustavan painiketta. Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, ohjelma pyytää sinua tekemään sen nyt. Kirjautuminen tapahtuu Lastu-kirjastokortin tunnuksella.

Kuvankaappaus Ellibsin lainaustoiminnosta

Lue selaimessa

E-kirja avautuu välittömästi selainohjelmassa kun valitset selaimessa lukemisen. Kun lopetat kirjan lukemisen ja palaat sen pariin myöhemmin, ohjelma muistaa mihin kohtaan olit jäänyt. Pdf-muotoisten teosten kohdalla ei kuitenkaan tätä vaihtoehtoa ole tarjolla. Lisäksi selainlukeminen vaatii jatkuvan internet-yhteyden.

Ohjelma varoittaa, jos selaimesi on teknisesti vanhentunut, eikä siten soveltuva selainlukemiseen. Tässä tapauksessa selain tulee päivittää uudempaan versioon, tai käyttää toista selainta.

Teoksen sivuja käännetään ruudun vasemman ja oikean reunan nuolipainikkeilla. Ruudun oikeassa yläreunassa on painikkeet, joiden avulla voi liikkua kirjan luvusta toiseen, sekä muuttaa tekstin kokoa ja fonttia.

Lataa koneellesi

Kun haluat ladata kirjan koneellesi, latautuu pieni linkkitiedosto, jonka avaaminen käynnistää e-kirjan lukuohjelman.

Lainojen uusiminen

Ellibs-palvelussa ei toistaiseksi ole uusintamahdollisuutta. Jos haluat jatkaa kirjan laina-aikaa, täytyy kirja lainata uudelleen palautumisen jälkeen. E-kirja palautuu automaattisesti laina-ajan päätyttyä.

Varaaminen ja varauksen lukitseminen

Jos kirja on lainassa, kirjan voi varata. Varauspainike löytyy samasta kohdasta kuin lainauspainike.

Ilmoita varausta tehdessäsi sähköpostiosoitteesi. Saat kirjan automaattisesti käyttöön vuorollasi ja saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen ilmoituksen, kun kirja on käytössäsi omassa kirjahyllyssäsi. Jos haluat saada varauksesi mahdollisimman nopeasti, sinun ei tarvitse tehdä tämän lisäksi muuta.

Kuvankaappaus Ellibsistä, varauksen lukitseminen

Voit halutessasi lukita paikkasi varausjonossa ja näin ajastaa varauksen saapumista luettavaksi. Kun varaus on lukittuna, muut varaajat menevät jonossa ohi mutta nykyinen sijainti jonossa säilyy. Varausjonon paikan lukitseminen pysäyttää etenemisen varausjonossa, eikä kirjaa saa lainaan ennen kuin lukko on vapautettu. Lukitsemista kannattaa siis käyttää ainoastaan silloin kun arvioi, että kirja palautuu sellaiseen aikaan, ettei sitä pysty lukemaan mutta haluaa kuitenkin pitää varauksen voimassa. Ethän siis aseta lukkoa silloin, kun haluat saada kirjan normaalisti jonottamalla ilman viivytyksiä. Lukituksen teon yhteydessä esiin ponnahtaa infoikkuna, jossa selitetään lukon merkitys.

Pääset poistamaan varauksesi lukituksen kohdasta "Oma kirjahylly", josta näet varaukset. Poista rasti kohdasta "Lukitse paikkani varausjonossa". Tällöin siirryt normaalisti varausjonoon.

Yli 6 kuukautta lukittuna olleet varaukset vapautetaan automaattisesti. Tästä johtuen lukittuun varaukseen tulee vielä muistutuspäivämäärä, jossa muistutetaan lukon vapautumisesta 6 kuukauden jälkeen.

Selaushistoria

Ellibsin selaushistoria näyttää yli 50 viimeksi selattua kirjaa omassa kirjahyllyssä.

Ellibs palauttaminen

E-kirjat ja e-äänikirjat palautuvat automaattisesti, kun laina-aika umpeutuu. Ne eivät siis voi myöhästyä, eikä niistä kerry myöhästymismaksuja. Lainan voi halutessaan palauttaa myös aikaisemmin, jotta se vapautuisi toiselle asiakkaalle.

Löydät lainasi ”Oma kirjahylly” –otsikkoa klikkaamalla. Pelkästään selaimessa luetut lainat voi palauttaa ”Palauta laina” –painikkeella.Kuvankaappaus Ellibsissä palauttamisesta

Jos olet ladannut e-kirjan koneellesi, palautus tapahtuu aina lukuohjelmassa, ei siis verkkokirjastossa tai Ellibsin omilla sivuilla. Nämäkin kirjat palautuvat automaattisesti laina-ajan loputtua.

Palautustoiminto on toteutettu hieman eri tavoin eri lukuohjelmissa, mutta kaikista sellainen löytyy. Adobe Digital Editionsissa toiminto löytyy napsauttamalla kirjan kansikuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla "Return Borrowed Item":


Kuvankaappaus: Adobe Digital Editionissä palauttaminen

Huom! Jos valitset vaihtoehdon "Remove from library", teos kyllä poistuu näkyvistä lukuohjelmassa, mutta laina ei oikeasti palaudu. Tällöin laina palautuu automaattisesti laina-ajan päättyessä.

Ongelmatapauksissa

Ellibsin suomenkieliset ohjeet
Ongelmatilanteissa voit käyttää Ellibs-palvelun yläreunassa olevaa Anna palautetta –laatikkoa.
Ellibs-palveluun voit lähettää kehitysideoita tai kysymyksiä myös sähköpostitse: tuki@ellibs.comTakaisin sivun alkuun

Ellibs-sovellus

Mobiililaitteella tai tabletilla voit käyttää Ellibsin kirjojen lukemiseen ja kuuntelemiseen Ellibsin omaa sovellusta. Ellibsin sovellukseen ladattuja kirjoja ja äänikirjoja voi lukea ja kuunnella ilman verkkoyhteyttä. Voit myös selata e-kirjakokoelmaa, lainata ja varata kirjoja. Sovellus toimii Android- ja iOs-laitteilla. Asetuksista voit mm. muuttaa tekstin kokoa (ei koske pdf-muodossa olevia kirjoja). Sovelluksen kautta lainattu aineisto on käytettävissä myös kirjautuessa palveluun nettiselaimella, samoin selaimen kautta lainatut kirjat ovat luettavissa sovelluksessa. Voit ladata ohjelman ilmaiseksi oman laitteesi sovelluskaupasta.

Kirjautuminen

Kuvankappaus Ellibs-sovellukseen kirjautumisesta

Valitse Lastu-kirjastot ja kirjaudu sisään kirjastokorttisi numerolla ja nelinumeroisella PIN-koodilla. Sivun yläreunassa on hakuvalikot ja alareunan "Kirjahylly"-valikosta löydät omat lainasi. Vasemman yläreunan valikosta saat tarkistettua omat asetuksesi ja pystyt myös kirjautumaan ulos.

Lainaus

Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksessa lainaamisesta


Lainatessa voit valita laina-ajaksi 1 tai 14 vuorokautta, teoksen tiedot saa esiin painamalla kuvaketta. Tätä kautta saat myös palautettua teoksen.

Palautus

E-kirjat ja e-äänikirjat palautuvat ja poistuvat lukuohjelmasta automaattisesti, kun laina-aika umpeutuu. Ne eivät siis voi myöhästyä, eikä niistä kerry myöhästymismaksuja.

Lainan voi halutessaan palauttaa myös aikaisemmin, jotta se vapautuisi toiselle asiakkaalle.

Kuvankaappaus Ellibs-sovelluksessa palauttamisesta


Avaa kirjan tiedot painamalla kansikuvaa, palautusvalikko aukeaa.

Äänikirjat mobiilissa

Kuvankaappaus Ellibs-äänikirjat mobiiliselaimessa


Ellibsin äänikirjoja voi kuunnella Ellibs-sovelluksella. Äänikirjat lainataan samalla tavalla kuin kirjatkin ja niitä voi kuunnella suoratoistona tai omalle laitteelle lataamalla. Äänikirjasoittimessa on lisäksi unikytkin, ja toiston nopeuden voi säätää mieleisekseen. Ellibsin äänikirjoja voi kuunnella sovelluksen lisäksi selaimessa, tämä vaatii verkkoyhteyden. Kuuntelu selaimessa sujuu parhaiten nopean wifi-yhteyden välityksellä.

Takaisin sivun alkuun

Lukuohjelmat

Jos haluat lukea Ellibsin kirjoja ilman verkkoyhteyttä mobiililaitteella, voit ladata laitteeseesi erillisen lukuohjelman sovelluskaupasta. Sopivia lukuohjelmia ovat esimerkiksi Adobe Digital Editions tai Aldiko.

Takaisin sivun alkuun