Info

Käyttösäännöt

Päijät-Hämeen kirjastoilla Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Nastola, Orimattila, Padasjoki, Sysmä on yhteiset käyttösäännöt.

Lastu-kirjastojen käyttösäännöt (pdf)

Kirjastokortti

Päijät-Hämeen kirjastojen kirjastokortit käyvät kaikissa Päijät-Hämeen kirjastoissa, jos olet rekisteröitynyt kyseisen kirjaston käyttäjäksi.

Kirjastokortin saadakseen on hyväksyttävä kirjaston käyttösäännöt. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan kirjallisen suostumuksen. Päiväkoti, koulu tai muu yhteisö saa kirjastokortin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kirjallisella suostumuksella.

Korttia hakiessasi sinua pyydetään esittämään kirjastossa kuvallinen henkilötodistus (esimerkiksi ajokortti tai passi) ja täyttämään ilmoittautumislomake. Lomakkeen voi tulostaa ja täyttää valmiiksi. Lomakkeita saa myös kirjastosta.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kortin omistaja on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta sekä asiakastunnuksen ja pin-koodin käytöstä.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Voit hankkia myös uuden kirjastokortin kadonneen tilalle, jolloin vanha asiakastunnus mitätöityy. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kadonneen tai vahingoittuneen tilalle hankittu kortti maksaa 3 euroa.

Ilmoita nimen- tai osoitteenmuutokset kirjastolle.

Saat nelinumeroisen PIN-koodin rekisteröitymisen yhteydessä. Se voidaan liittää kirjastokorttiisi myös myöhemmin. Turvallisuussyistä sitä ei anneta puhelimitse tai sähköpostitse. Pin-koodia tarvitset, kun kirjaudut Lastu-verkkokirjastoon, käytät Heinolan, Hollolan tai Lahden asiakastyöasemia, tai käytät lainausautomaatteja.

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

Lastu-verkkokirjastossa voit etsiä ja varata aineistoa, uusia lainojasi ja tarkistaa omat tietosi sekä maksaa kirjastomaksuja verkkopankin kautta. Verkkokirjastoon kirjautumiseen tarvitset pin-koodin, jonka voit hakea Lastu-kirjastoista.

Lainoja voi olla korkeintaan 100, joista

 • -DVD-levyjä enintään 15
 • -Blu-Ray -levyjä enintään 4
 • -äänikirjoja enintään 10
 • -konsoli- ja tietokonepelejä enintään 4.

Laina-ajat ovat

 • yleensä 28 vuorokautta
 • -lehdet, videot, dvd:t, konsolipelit 14 vuorokautta
 • -pikalainat 7 vuorokautta.

Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja eikä niitä lainata asiakkaalle, joka on liian nuori. Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi.

Lainat voi uusia, jos niistä ei ole varauksia. Lainan voi uusia enintään viisi kertaa peräkkäin. Uusimisen voi tehdä Lastu-verkkokirjastossa, paikan päällä kirjastossa tai puhelimitse.
Lainaa ei voi uusia:

 • -jos siitä on varauksia
 • -olet uusinut sen jo viisi kertaa
 • -kyseessä on pikalaina
 • -olet lainauskiellossa.

Kaukolainat eivät näy verkkokirjastossa asiakastiedoissasi etkä voi uusia niitä itse. Mikäli haluat lisää laina-aikaa kaukolainoillesi ota yhteys kirjastoon.

Olet vastuussa lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan. Jos laina on myöhässä, kirjasto lähettää palautuskehotuksen. Voit palauttaa lainat mihin tahansa Lastu-kirjastoon. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan.

Voit aktivoida ennakkoilmoituksen tulevasta eräpäivästä kirjastokäynnillä asiakaspalvelussa, soittamalla tai lähettämällä sähköpostia kirjastoon. Ennakkoilmoituksen lainojen erääntymisestä voi pyytää sähköpostiin. Kirjasto ei ole vastuussa lainojen myöhästymisestä, jos ilmoitus ei lähde tai tule perille asiakkaalle. Kaukolainoista ei lähetetä ennakkoilmoitusta.

Jos kirjastossa on palautusluukku, sinne voit jättää omalla vastuullasi palautuksia myös silloin kun kirjasto on kiinni. Jos palautat lainan palautusluukkuun kirjaston sulkeuduttua, palautus kirjataan seuraavalle aukiolopäivälle.

Ensimmäinen palautuskehotus lähetetään 7 päivää eräpäivästä. Toinen palautuskehotus lähetetään 21 päivää eräpäivästä. Varatusta aineistosta ja pikalainoista lähetetään 1. palautuskehotus heti lainan eräännyttyä. Halutessasi saat 1. palautuskehotuksen kirjeen sijaan sähköpostina.

Mikäli lainaa ei palauteta toisenkaan palautuskehotuksen jälkeen, se on korvattava. Kussakin Lastu-kirjastossa on omat perintäkäytäntönsä.

Varaaminen

Varauksen voit tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai Lastu-verkkokirjaston kautta.

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu helpoiten verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimea ja siirtymällä Saatavuustiedot-sivulle. Klikkaa Varaa-painiketta ja valitse mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Oma tili -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Varaaminen on maksutonta. Noutamattomasta varauksesta peritään 2 € /varaus. Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Varattua aineistoa säilytetään kirjastossa 7 päivää.

Lastu-kirjastoilla on yhteinen varausjono, mikä tarkoittaa sitä, että asiakas voi saada varaamansa teoksen lainaan mistä tahansa Lastu-kirjastosta. Voit saada ilmoituksen noudettavista varauksista sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä.

Joissakin Lastu-kirjastoissa on käytössä varausten itsepalvelunouto. Noutoilmoituksessa on varaustunnus, jonka avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Muistathan lainata varauksesi.

Maksut

Päijät-Hämeen kirjastojen yhteiset maksut lueteltuina alla. Muut maksut vaihtelevat kirjastokohtaisesti.

Myöhästymismaksu 0,40 € /vrk /laina (enintään 10 €/laina)
Lasten ja nuorten aineistosta ei peritä myöhästymismaksuja.

Noutamattoman varauksen maksu 2 €

Kaukopalvelu

Kaukolaina 5 €
Artikkelikopiot muista kirjastoista lähettäjäkirjaston perimien kustannusten mukaan.
Kaukolainat ulkomailta lähettäjäkirjaston perimien kustannusten mukaan.

Uusi kirjastokortti kadonneen tilalle 3 €

Kadonnut tai vahingoittunut aineisto

Kadonneesta tai vahingoittuneesta aineistosta peritään korvaushinta.
Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, aineisto täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia, digitaalisia pelejä ja tietokoneohjelmia ei voi korvata uudella kappaleella tekijäoikeusmaksun vuoksi.

Korvaus lainatun aineiston kadonneesta liitteestä 5 €.

Lainauskiellon maksuraja 10 €

Muuttuneet yhteystiedot

Ilmoita osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen muutoksesta kirjastoon. Uudet tiedot voit ilmoittaa henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai Lastu-verkkokirjastossa. Lastu-verkkokirjastossa tehty osoitteenmuutos välitetään kirjaston henkilökunnalle, joka päivittää tiedot.

Nimenmuutokset täytyy ilmoittaa kirjastoon henkilökohtaisesti. Ota mukaan henkilöllisyystodistus uudella nimelläsi.

Kaukolainaus

Jos aineistoa ei ole Lastu-kirjastojen kokoelmissa, sen voi tilata lainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta.
Lastu-kirjastoilla on yhteiset kaukolainamaksut.
Kaukolainapyynnön jättäessään asiakas sitoutuu maksamaan nämä maksut.

Kaukolainaus on kirjastojen välistä toimintaa. Kaukolainoja ei lähetetä suoraan asiakkaalle, vaan kirjastoon johon asiakas on kaukopalvelupyynnön jättänyt.

Kaukolainojen laina-ajan määrittelee lähettäjäkirjasto. Kaukolainat eivät näy verkkokirjastossa etkä voi uusia niitä itse. Jos haluat kaukolainoillesi lisää laina-aikaa tai perua pyyntösi, ota yhteys siihen kirjastoon, joka lainan sinulle toimitti.

Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön.

Jos haluat tehdä kaukolainapyynnön, ota yhteyttä omaan kirjastoosi tai täytä tämä lomake.

Kaukolainat kirjastoille:

Kaukolainapyynnöt suoraan Lastu-verkkokirjastoon tai sähköpostilla kuhunkin Päijät-Hämeen kirjastoon.
Kaukolainat maksuttomia, kopiot 0,50 € /sivu.
Lainoja voi uusia viisi kertaa ellei aineistoon ole varauksia.

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastot laajentavat kirjaston varsinaisia aukioloaikoja tarjoamalla tilat ja aineistot asiakkaiden käyttöön myös aamuisin, iltaisin viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. Omatoimiasiakkaaksi pääseminen edellyttää rekisteröitymistä ko. kirjaston asiakkaaksi ja sitoutumista käyttöehtoihin. Sisään pääset kirjautumalla kirjastokortilla ja pin-koodilla.
Omatoimiaukiolo on käytössä Ahtialan, Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Jalkarannan, Liipolan, Orimattilan ja Sysmän kirjastoissa.

Esteettömyys

Kotipalvelu

Kotikirjastopalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät sairauden, liikuntaesteen tai korkean iän vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa. Kotikirjastopalvelu on kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin.

Kotipalvelutoimintaa on seuraavissa kirjastoissa: Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti ja Orimattila. Asiakkaaksi voi ilmoittautua sen kunnan kirjastoon, jossa vakituisesti asuu. Kirjaston kotipalvelu on maksutonta, paitsi kaukolainat muista kirjastoista ovat maksullisia.

Kirjaston henkilökunta kokoaa kirjakassit toivomusten mukaan.

Kotipalveluasiakasta koskevat kirjaston käyttösäännöt.

Lisätietoja saat omasta kirjastostasi.


Celia-kirjaston palvelut

Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on lukemisen este, esim. heikentynyt näkö tai lukivaikeus.

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairauden tai vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian asiakkuuteen oikeuttavat lukemisesteet ovat moninaisia, esimerkiksi näkövamma, lukihäiriö, oppimisvaikeus tai reuma.

Yksityishenkilöt pääsevät Celian asiakkaiksi rekisteröitymällä omassa kirjastossaan. Kirjaston henkilökunta opastaa palveluiden käyttöön ja antaa niihin tunnukset. Rekisteröitymistä ja opastusta varten tulee varata aika etukäteen kirjaston Celia-oppaalta. Keskusteluun on hyvä varata aikaa puolesta tunnista tuntiin.

Osassa kirjastoja voi rekisteröityä Celian verkkoasiakkaaksi tai Celian cd-kerhopalvelun käyttäjäksi. Lisäksi osalla Lastu-kirjastoja on kokoelmissaan Celian cd-äänikirjoja, joita lukemisesteiset voivat lainata Lastu-kirjastokortilla.

Lisätietoja Celiasta saat heidän omilta sivuiltaan.