Chat

Salli asetuksista chat-palvelu.

Evästeasetukset

Haku

Info

Esteettömyys

Kotikirjastopalvelu

Kotikirjastopalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät pysyvän sairauden, liikuntaesteen tai korkean iän vuoksi pysty enää itse asioimaan kirjastossa. Kotikirjastopalvelulla tarkoitetaan kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin.

Saat lisätietoja kotikirjastopalvelusta tältä sivulta tai omasta kirjastostasi.


Celia-kirjaston palvelut

Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on lukemisen este, esim. heikentynyt näkö tai lukivaikeus.

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina ja pistekirjoina. Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairauden tai vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celian asiakkuuteen oikeuttavat lukemisesteet ovat moninaisia, esimerkiksi näkövamma, lukihäiriö, oppimisvaikeus tai reuma.

Yksityishenkilöt pääsevät Celian asiakkaiksi rekisteröitymällä omassa kirjastossaan. Kirjaston henkilökunta opastaa palveluiden käyttöön ja antaa niihin tunnukset. Rekisteröitymistä ja opastusta varten tulee varata aika etukäteen kirjaston Celia-oppaalta. Keskusteluun on hyvä varata aikaa puolesta tunnista tuntiin.

Osassa kirjastoja voi rekisteröityä Celian verkkoasiakkaaksi tai Celian cd-kerhopalvelun käyttäjäksi. Lisäksi osalla Lastu-kirjastoja on kokoelmissaan Celian cd-äänikirjoja, joita lukemisesteiset voivat lainata Lastu-kirjastokortilla.

Saat lisätietoja Celian palveluista tältä sivulta tai omasta kirjastostasi.

Lisätietoja Celiasta heidän omilla sivuillaan. (avautuu uuteen ikkunaan)

Hankintaehdotus

Voit tehdä hankintaehdotuksen (lomake avautuu uuteen ikkunaan) aineistosta, jota ei oman kirjastosi kokoelmista löydy.

Tarkistathan ensin aineistohaun avulla onko aineisto jo saatavissa. Tekijänoikeudellisista syistä vain osa dvd- ja videotallenteista on mahdollista hankkia kirjastoon. Kaikki hankintaehdotukset otetaan huomioon aineistoa kirjastoon valittaessa, mutta kaikkea ei valitettavasti voida hankkia.

Kaukolainaus

Jos aineistoa ei ole Lastu-kirjastojen kokoelmissa, sen voi tilata lainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta.
Lastu-kirjastoilla on yhteiset kaukolainamaksut.
Kaukolainapyynnön jättäessään asiakas sitoutuu maksamaan nämä maksut.

Kaukolainaus on kirjastojen välistä toimintaa. Kaukolainoja ei lähetetä suoraan asiakkaalle, vaan kirjastoon johon asiakas on kaukopalvelupyynnön jättänyt.

Kaukolainojen laina-ajan määrittelee lähettäjäkirjasto. Kaukolainat näkyvät verkkokirjastossa mutta niitä ei voi uusia itse. Jos haluat kaukolainoillesi lisää laina-aikaa tai perua pyyntösi, ota yhteys siihen kirjastoon, joka lainan sinulle toimitti.

Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön.

Kaukolainahinnasto:

-kotimainen kaukolaina: 5 euroa

-ulkomainen kaukolaina: hinta lähettävän kirjaston laskun mukainen, kuitenkin vähintään 10 euroa

-jäljenteet: hinta lähettävän kirjaston laskun mukainen, kuitenkin vähintään 0,50 euroa

Jos haluat tehdä kaukolainapyynnön, ota yhteyttä omaan kirjastoosi tai täytä kaukolainalomake. (avautuu uuteen ikkunaan)

Kaukolainat kirjastoille:

Kaukolainapyynnöt suoraan Lastu-verkkokirjastoon (noutopaikka Lahden pääkirjasto) tai sähköpostilla kaukopalvelu@lahti.fi
Kaukolainat maksuttomia, kopiot 0,50 € /sivu.
Lainoja voi uusia viisi kertaa ellei aineistoon ole varauksia.

Kausikortit

Lastu-kirjastojen kokoelmissa on lainattavia kausikortteja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin.

 • Kausikorttien laina-aika on 1 viikko.
 • Kausikorttilainaa ei voi uusia eikä kausikortteja voi varata.
 • Kausikortti on palautettava siihen toimipisteeseen, josta se on lainattu.
 • Lue lisätietoja kausikorttien lainaamisesta.

  Kirjastokortti

  Päijät-Hämeen kirjastojen kirjastokortit käyvät kaikissa Päijät-Hämeen yleisissä kirjastoissa Iittiä lukuunottamatta.

  Kirjastokortin saadakseen on hyväksyttävä kirjaston käyttösäännöt.. Alle 15-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen. Päiväkoti, koulu tai muu yhteisö saa kirjastokortin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kirjallisella suostumuksella. Alaikäisen tai yhteisölainaajan kortin takaaja on vastuussa kortille lainatusta aineistosta.

  Korttia hakiessasi sinua pyydetään esittämään kirjastossa kuvallinen henkilötodistus (esimerkiksi ajokortti tai passi) ja täyttämään ilmoittautumislomake (avautuu uuteen ikkunaan). Lomakkeen voi täyttää sähköisesti tai kirjastossa.

  Sähköisellä lomakkeella voi hakea ainoastaan ensimmäistä korttia. Kirjastokortti on noudettavissa 3 arkipäivän kuluttua lomakkeen lähettämisestä mistä tahansa Lastu-kirjastosta.

  Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kortin omistaja on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta sekä asiakastunnuksen ja PIN-koodin käytöstä.

  Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä.

  Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Kadonneen tai vahingoittuneen tilalle hankittu kortti maksaa 3 euroa.

  Ilmoita nimen- tai osoitteenmuutokset kirjastolle.

  Saat nelinumeroisen PIN-koodin rekisteröitymisen yhteydessä.

  Mobiilikirjastokortti

  Lastu-kirjastoilla on käytössä myös mobiilikirjastokortti. Löydät mobiilikirjastokortin kirjautumalla sisään verkkokirjastoon. Kortti löytyy kohdasta Kirjastokortit. Lue lisää ohjeita mobiilikirjastokortin käytöstä.

  Käyttösäännöt

  Päijät-Hämeen kirjastoilla Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki, Sysmä on yhteiset käyttösäännöt.

  Lastu-kirjastojen käyttösäännöt (avautuu uuteen ikkunaan)

  Lainaaminen ja uusiminen

  Sama kirjastokortti käy kaikissa Lastu-kirjastoissa.

  Lainoja voi olla korkeintaan 100, joista konsoli- ja tietokonepelejä enintään 4 kpl.

  Laina-ajat ovat

  • yleensä 28 vuorokautta
  • -jos aineistosta on paljon varauksia, aineiston laina-aika on 14 vuorokautta
  • -lehdet, videot, dvd-levyt, liikuntavälineet ja lautapelit 14 vuorokautta
  • -pikalainat 7 vuorokautta.

  Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja eikä niitä lainata asiakkaalle, joka on liian nuori. Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi (avautuu uuteen ikkunaan).

  Lainojen uusiminen

  Voit uusia lainasi Lastu-verkkokirjastossa, paikan päällä kirjastossa tai soittamalla kirjastoon palveluaikoina. Uusi lainat verkkokirjastossa kirjautumalla sisään sivun oikeasta ylälaidasta. Sisään kirjautumista varten tarvitset kirjastokortin numeron ja PIN-koodin. Pin-koodin saat tarvittaessa Lastu-kirjastoista.

  Katso tältä videolta ohjeita lainojen uusimiseksi.

  Lainaa ei voi uusia:
  • -jos siitä on varauksia
  • -olet uusinut sen jo viisi kertaa
  • -kyseessä on pikalaina
  • -olet lainauskiellossa.

  Kaukolainat näkyvät verkkokirjastossa asiakastiedoissasi mutta niitä ei voi uusia itse. Mikäli haluat lisää laina-aikaa kaukolainoillesi ota yhteys kirjastoon.

  Maksut

  Päijät-Hämeen kirjastojen yhteiset maksut on lueteltu alla. Muut maksut vaihtelevat kirjastokohtaisesti.

  Myöhästymismaksu 0,40 € /vrk /laina (enintään 10 €/laina)
  Lasten ja nuorten aineistosta ei peritä myöhästymismaksuja.

  Toinen palautuspyyntö 3 €

  Laskutuslisä 10 €

  Noutamattomat varaukset 2 €

  Lainauskiellon maksuraja 10 €

  Uusi kirjastokortti kadonneen tilalle 3 €

  Kaukopalvelu

  Kaukolaina 5 €
  Artikkelikopiot muista kirjastoista lähettäjäkirjaston perimien kustannusten mukaan.
  Kaukolainat ulkomailta lähettäjäkirjaston perimien kustannusten mukaan.

  Kadonnut tai vahingoittunut aineisto

  Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, aineisto täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Elokuvateoksia ja tietokoneohjelmia ei voi korvata uudella kappaleella tekijäoikeusmaksun vuoksi.

  Korvaus lainatun aineiston kadonneesta liitteestä 5 €.

  Verkkomaksaminen

  Kirjaston maksuja voi maksaa myös verkkokirjaston kautta. Maksuja ei voi valita maksettavaksi yksittäin, vaan kaikki maksut maksetaan kerralla. Pienin summa, jonka verkossa voi maksaa on 0,65 euroa. Verkkomaksamista varten asiakkaan tiedoissa tulee olla sähköpostiosoite. Myöhässä olevien lainojen maksut näkyvät maksuissa vasta niiden palauttamisen tai uusimisen jälkeen.

  Omatoimikirjastot

  Omatoimikirjastot (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) laajentavat kirjaston varsinaisia aukioloaikoja tarjoamalla tilat ja aineistot asiakkaiden käyttöön myös aamuisin, iltaisin viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. Omatoimiasiakkaaksi pääseminen edellyttää rekisteröitymistä ko. kirjaston asiakkaaksi ja sitoutumista käyttöehtoihin.
  Omatoimiaukiolo on käytössä Ahtialan, Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Jalkarannan, Kärpäsen, Liipolan, Mukkulan, Nastolan, Orimattilan, Padasjoen, Renkomäen ja Sysmän kirjastoissa.

  Palauttaminen ja palautusluukut

  Olet vastuussa lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ajallaan. Voit palauttaa lainat mihin tahansa Lastu-kirjastoon. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan. Jos laina on myöhässä, kirjasto lähettää palautuspyynnön. Ensimmäinen palautuspyyntö lähetetään 7 päivää eräpäivästä. Toinen palautuspyyntö lähetetään 21 päivää eräpäivästä.

  Varatusta aineistosta ja pikalainoista lähetetään 1. palautuspyyntö heti lainan eräännyttyä.

  Mikäli lainaa ei palauteta toisenkaan palautuspyynnön jälkeen, siitä lähetetään lasku. Kussakin Lastu-kirjastossa on omat perintäkäytäntönsä.

  Jos olet ilmoittanut kirjastoon sähköpostiosoitteen, kirjasto lähettää sinulle ennakkoilmoituksen lainojen erääntymisestä sähköpostiin. Ilmoituksen poisjääminen ei poista asiakkaan vastuuta myöhästymismaksuista. Kaukolainoista ei lähetetä ennakkoilmoitusta.

  Jos kirjastossa on palautusluukku, sinne voit jättää omalla vastuullasi palautuksia myös silloin kun kirjasto on kiinni. Jos palautat lainan palautusluukkuun kirjaston sulkeuduttua, palautus kirjataan palautetuksi, kun henkilökunta on seuraavan kerran paikalla kirjastossa. Seuraavilla kirjastoilla on käytössä palautusluukku: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollolan pääkirjasto, Kärkölä, Lahden pääkirjasto, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä.

  PIN-koodi

  Saat nelinumeroisen PIN-koodin rekisteröitymisen yhteydessä. Se voidaan liittää kirjastokorttiisi myös myöhemmin. PIN-koodia tarvitset, kun kirjaudut Lastu-verkkokirjastoon, käytät lainausautomaatteja, omatoimikirjastoja, Hollolan tai Orimattilan asiakastyöasemia ja kirjaston verkkopalveluita.

  Tietokoneiden ajanvaraus

  Kirjastojen asiakastietokoneita ei voi varata etukäteen.

  Tilat

  Kirjastoissa on tiloja harrastamiseen, kokoontumiseen ja työskentelyyn. Tilat on koottu yhteen sivulle Tilojen varaaminen. Löydät tilat myös kirjastokohtaisesti kunkin kirjaston omalta sivulta.

  Lahden pääkirjaston tiloja voit varata itse Timmi-tilavarausohjelman kautta.

  Uutiskirje

  Tilaa Lahden kaupunginkirjaston maksuttomat uutiskirjeet. Kaikille asiakkaille tarkoitettu uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa ja kasvatusalan ammattilaisille tarkoitettu uutiskirje neljä kertaa vuodessa. Lue jo lähetettyjä uutiskirjeitä uutiskirjearkistosta.

  Varaaminen

  Varauksen voit tehdä henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai Lastu-verkkokirjaston kautta.

  Varaaminen on maksutonta. Noutamattomasta varauksesta peritään 2 € /varaus.

  Lastu-kirjastoilla on yhteinen varausjono, mikä tarkoittaa sitä, että asiakas voi saada varaamansa teoksen lainaan mistä tahansa Lastu-kirjastosta.

  Noutoilmoituksessa on varaustunnus, jonka avulla löydät varauksesi kirjaston varaushyllystä. Varauksia voi noutaa myös kirjastojen itsepalvelu- ja omatoimiaikoina. Muistathan lainata varauksesi.

  Varauksen tekeminen

  Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu helpoiten verkkokirjastossa. Hae ensin haluamasi teos kirjoittamalla hakukriteerisi hakukenttään.Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä Saatavuustiedot-sivulle. Klikkaa Varaa teos -painiketta (tai, jos et ole vielä kirjautunut verkkokirjastoon klikkaa Kirjaudu sisään varataksesi -painiketta ja sen jälkeen Varaa teos -painiketta.). Tämän jälkeen voit valita mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen.

  Oma tili -välilehdellä voit halutessasi määritellä varauksille ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu ehdottaa tätä kirjastoa jatkossa aina noutopaikaksi. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse. Ilmoituksen noudettavista varauksista saat valintasi mukaan sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä.

  Katso tältä videolta ohjeita varauksen tekemisestä.

  Varauksen peruminen ja jäädyttäminen

  Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, mikäli et ole saanut siitä vielä noutoilmoitusta, eli sitä ei ole vielä käsitelty. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä puhelimella tai sähköpostilla noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Varattua aineistoa säilytetään kirjastossa 7 päivää.

  Voit tauottaa eli jäädyttää varauksesi esimerkiksi lomamatkan ajaksi. Jäädyttäminen tapahtuu verkkokirjastossa omalla tilillä kohdassa Varaukset ja Muokkaa haluttuja varauksia.

  Verkkokirjasto

  Käyttäjätilin luomiseen tarvitset Päijät-Hämeen yleisen kirjaston kirjastokortin ja siihen liitetyn neljä numeroa sisältävän PIN-koodin. PIN-koodin saa käymällä kirjastossa, mukaan tarvitset kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

  Tietosuojasyistä verkkokirjaston käyttäjätili vanhenee 18 kuukauden kuluttua viimeisimmästä kirjautumisesta. Jos käyttäjä siis käyttää tiliään, se ei vanhene. Olemassa olevan tilin voimassaoloa jatketaan aina vuodella jokaisen kirjautumisen yhteydessä. Jos tili vanhenee, siihen sidottu tieto poistetaan (suosikit ja uutuusvahdit). Poiston jälkeen uusi tili luodaan automaattisesti, kun käyttäjä jälleen kirjautuu verkkokirjastoon. Tällöin laskuri lähtee taas käyntiin. Käytännössä tilin vanhenemisesta ja poistumisesta aika ajoin ei ole asiakkaalle mitään haittaa, jos hänellä ei ole tallennettuja suosikkeja tai uutuusvahteja. Jos tallennettuja tietoja on, kannattaa pitää huolta siitä, että kirjautuu verkkokirjastoon vähintään kerran 18 kuukaudessa.

  Katso tältä videolta ohjeita verkkokirjaston käyttöön.

  Yhteystietojen muutos

  Ilmoita osoitteen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen muutoksesta kirjastoon. Uudet tiedot voit ilmoittaa henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai Lastu-verkkokirjastossa kirjautumalla omiin tietoihisi.

  Nimenmuutokset täytyy ilmoittaa kirjastoon henkilökohtaisesti. Ota mukaan henkilöllisyystodistus uudella nimelläsi.