Chat

Salli asetuksista chat-palvelu.

Evästeasetukset

Haku

Lastu.finna.fi-sivuston saavutettavuusseloste

Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten lastu.finna.fi-verkkopalvelussa noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista.

Palvelun https://lastu.finna.fi sisältöjen ja aineistojen saavutettavuudesta vastaa Lahden kaupunginkirjasto. Käyttöliittymän saavutettavuudesta vastaa Kansalliskirjasto.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Tämä verkkopalvelu täyttää suurelta osin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1). Verkkopalvelussa on joitakin saavutettavuuspuutteita, jotka on kuvattu tarkemmin alempana.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Pyrimme jatkuvasti parantamaan verkkopalvelun saavutettavuutta. Jos löydät ongelmia, joita ei ole kuvattu tällä sivulla, ilmoita niistä meille ja teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi. Vastaamme 14 päivän kuluessa.

Voit ilmoittaa saavutettavuuspuutteesta tällä verkkolomakkeella. Valitse palautteen aiheeksi verkkokirjastopalveut.

Voit myös ilmoittaa asiasta sähköpostilla osoitteseen:

kaupunginkirjasto(at)lahti.fi

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Tarkemmat tiedot teknisestä saavutettavuudesta

Verkkopalvelu ei ole vielä kaikilta osin saavutettava. Sisällöt tai toiminnot, jotka eivät vielä ole saavutettavia.

 • Kaikki sivuston otsikot eivät ole kuvaavia. Sivustolla on käytetty otsikointia paikoissa, joissa otsikointia ei kuulu käyttää. (WCAG 1.3.1, WCAG 2.4.6)
 • Verkkopalvelussa on joitakin epätäsmällisiä linkkitekstejä. (WCAG 2.4.4)
 • Joidenkin sivustolla olevien kuvien tekstivastineet eivät ole kuvaavia. Lisäksi joissain koristekuvissa on tekstivastineet, vaikka niitä ei tarvita. (WCAG 1.1.1)
 • Sivustolla on videoita, joiden sisältö ei ole täysin saavutettava. (WCAG 1.2.3)
 • Joissain kohdissa sivustolla kohteita kuvaillaan visuaalisin ohjein, joita ei apuvälineiden käyttäjät voi ymmärtää. (WCAG 1.3.3)
 • Sivustolla on kuvakkeita, joiden kontrasti taustansa kanssa liian matala (WCAG 1.4.11)
 • Näppäimistökohdistin ei erotu kaikkialla sivustolla. (WCAG 2.4.7)
 • Kaikissa lomakekentissä ei ole nimilappua ohjelmallisesti liitettynä. (WCAG 3.3.2)
 • Kaikilla sivuston elementeillä ei ole kunnollista roolia. Lisäksi sivustolla on elementtejä, jotka eivät toimi oletetusti (esim. alavalikot) eikä muutoksista tule ilmoitusta apuvälineille. (WCAG 4.1.2)
 • Kaikkiin toiminnallisiin kohteisiin ei pääse näppäimistöllä. (WCAG 2.1.1)
 • Suurennettaessa tekstiä tai mobiilinäytöllä sivuston sisältö paikoitellen häviää näkyvistä tai vaatii sivusuuntaista selausta. (WCAG 1.4.4, WCAG 1.4.10)
 • Apuvälineen käyttäjälle ei lueta viestejä, jotka tulevat näytölle virheen sattuessa tai tehtävän onnistuessa. (WCAG 4.1.3)
 • Tässä listatut puutteet pyritään korjaamaan vuoden 2021 loppuun mennessä.

  Saavutettavuusvaatimukset eivät koske tiettyjä sisältöjä

  Verkkopalvelussa on videoita, jotka on julkaistu YouTube-upotteina. Lastu-kirjastot eivät vastaa YouTube-upotteen kehityksestä eivätkä siten voi vaikuttaa sen saavutettavuusongelmiin.

  Miten olemme testanneet saavutettavuutta?

  Tämän saavutettavuusselosteen huomiot perustuvat kolmannen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkopalvelu laissa määritellyt vaatimukset.

  Tämä seloste on laadittu 22.1.2021.

  Selostetta on päivitetty viimeksi 15.2.2021.

  Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)

  Saavutettavuusvaatimukset-verkkosivusto